Reklama
  • Czwartek, 22 maja 2014 (15:00)

    Tort cytrynowy

Składniki na 12-15 porcji: Na biszkopt: 5 jajek, 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka cukru. Na krem: 2 szklanki mleka, 4 jajka, 4 czubate łyżki mąki pszennej, 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej, 1 i ¼ szklanki cukru, skórka otarta z 2 cytryn, ¾ szklanki soku z cytryny, 37 dag miękkiego masła. Ponadto: ¼ szklanki soku z cytryny, 2 cytryny, małe beziki.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Przygotowanie:

1. Przygotuj biszkopt. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodaj żółtka oraz mąkę i jeszcze chwilę miksuj. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto. Piecz 30-40 minut w temperaturze 180° C. Gdy wystygnie, przekrój na 3 blaty.

2. Zmiksuj szklankę mleka, jajka, obie mąki oraz skórkę z cytryny. Pozostałe mleko wraz z cukrem zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, dodaj mleko z jajkami i mąką. Mieszając gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Wystudź. Zimny budyń zmiksuj, stopniowo dodając sok z cytryny. Miękkie masło ubij na puch a następnie dodawaj po łyżce budyniu. Krem odstaw do lodówki, by lekko stężał.

Reklama

3. Sok z cytryny połącz z ½ szklanki wody. Pierwszy i drugi blat nasącz przygotowanym ponczem i posmaruj częścią kremu. Przykryj ostatnim blatem, wierzch i boki posmaruj pozostałym kremem. Udekoruj bezikami i plastrami cytryny.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 45 minut. Porcja: 420 kilokalorii.

Świat & Ludzie
Więcej na temat:tort | torty | sok z cytryny

Zobacz również

  • Składniki: 12,5 dag masła, cytryna, 20 dag cukru, 2 op. cukru waniliow., 3 jaja, 15 dag mąki, proszek do pieczenia, mleko 32 puszki mandarynek, 50 dag sera, 25 dag kremówki, 1 op. śmietanfiksu,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.