Reklama
  • Czwartek, 22 maja 2014 (15:00)

    Tort cytrynowy

Składniki na 12-15 porcji: Na biszkopt: 5 jajek, 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka cukru. Na krem: 2 szklanki mleka, 4 jajka, 4 czubate łyżki mąki pszennej, 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej, 1 i ¼ szklanki cukru, skórka otarta z 2 cytryn, ¾ szklanki soku z cytryny, 37 dag miękkiego masła. Ponadto: ¼ szklanki soku z cytryny, 2 cytryny, małe beziki.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Przygotowanie:

1. Przygotuj biszkopt. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodaj żółtka oraz mąkę i jeszcze chwilę miksuj. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto. Piecz 30-40 minut w temperaturze 180° C. Gdy wystygnie, przekrój na 3 blaty.

2. Zmiksuj szklankę mleka, jajka, obie mąki oraz skórkę z cytryny. Pozostałe mleko wraz z cukrem zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, dodaj mleko z jajkami i mąką. Mieszając gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Wystudź. Zimny budyń zmiksuj, stopniowo dodając sok z cytryny. Miękkie masło ubij na puch a następnie dodawaj po łyżce budyniu. Krem odstaw do lodówki, by lekko stężał.

Reklama

3. Sok z cytryny połącz z ½ szklanki wody. Pierwszy i drugi blat nasącz przygotowanym ponczem i posmaruj częścią kremu. Przykryj ostatnim blatem, wierzch i boki posmaruj pozostałym kremem. Udekoruj bezikami i plastrami cytryny.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 45 minut. Porcja: 420 kilokalorii.

Świat & Ludzie
Więcej na temat:tort | torty | sok z cytryny

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, sól, 13 dag cukru, 12 dag mąki, 4 łyżki cynamonu, kakao, 40 ml rumu, 40 dag mielonego twarogu, 20 dag kremówki 33 proc., 60 ml ajerkoniaku, dżem wiśniowy, rurki waflowe, olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.