Reklama
  • Poniedziałek, 25 stycznia (13:05)

    Tort cynamonowo-karmelowy

Składniki na 12 porcji: 450 g mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, kostka masła + 9 łyżek do stopienia, 350 g cukru + 3 łyżki, 5 jaj, 150 g kwaśnej śmietany, 75 ml mleka plus 2 łyżki, łyżeczka drożdży instant, łyżeczka cynamonu, 70 g ciasteczek bezowych, torebka śmietan-fixu, 2 śmietany kremówki, pół łyżeczki olejku waniliowego, sos karmelowy.

Przygotowanie:

Reklama

30 dag mąki zmieszaj z proszkiem do pieczenia. Utrzyj kostkę masła z 25 dag cukru. Wbij 4 jaja. Mieszając, dodaj kwaśną śmietanę i 2 łyżki mleka. Piecz 75 minut w temperaturze 175 °C. Po ostygnięciu wyjmij z tortownicy.

Roztop 5 łyżek masła i wymieszaj z 75 ml mleka. Wsyp 15 dag mąki i sól do dużej miski, wbij jajko i dodaj masło z mlekiem, 5 dag cukru i drożdże. Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia. Potem rozwałkuj je i posmaruj 4 łyżkami stopionego masła. Połącz 5 dag cukru z cynamonem i posyp placek. Zwiń go wzdłuż i pokrój w poprzek na 24 części. Ułóż je obok siebie w okrągłej formie i zostaw do wyrośnięcia. Piecz w temperaturze 200 °C przez 25 minut.

Ciasto wyjęte z tortownicy przetnij tak, by powstały 3 płaty. Pokrusz ciastka bezowe. Ubij śmietanę kremówkę z 3 łyżkami cukru oraz śmietan-fixem i zmiksuj z bezami.

1/3 kremu wyłóż na spód, posyp 1/3 bezy i polej karmelem. Powtórz tę czynność dwa razy. Schładzaj tort przez 2 godziny. Przed podaniem połóż na jego wierzch część drożdżową.

Czas przygotowania: 120 minut. Cena porcji: ok. 4,5 zł. Kalorie: porcja 550 kcal

Na żywo
Więcej na temat:tort | ciasto

Zobacz również

  • Składniki na 8 porcji: 3 czekoladowe blaty biszkoptowe, 400 ml śmietany kremówki 36 proc., 20 dag czekolady gorzkiej, 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżki likieru miętowego, 2 op. zagęstnika do śmietany,1... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.