Reklama
  • Poniedziałek, 25 stycznia 2016 (13:05)

    Tort cynamonowo-karmelowy

Składniki na 12 porcji: 450 g mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, kostka masła + 9 łyżek do stopienia, 350 g cukru + 3 łyżki, 5 jaj, 150 g kwaśnej śmietany, 75 ml mleka plus 2 łyżki, łyżeczka drożdży instant, łyżeczka cynamonu, 70 g ciasteczek bezowych, torebka śmietan-fixu, 2 śmietany kremówki, pół łyżeczki olejku waniliowego, sos karmelowy.

Przygotowanie:

Reklama

30 dag mąki zmieszaj z proszkiem do pieczenia. Utrzyj kostkę masła z 25 dag cukru. Wbij 4 jaja. Mieszając, dodaj kwaśną śmietanę i 2 łyżki mleka. Piecz 75 minut w temperaturze 175 °C. Po ostygnięciu wyjmij z tortownicy.

Roztop 5 łyżek masła i wymieszaj z 75 ml mleka. Wsyp 15 dag mąki i sól do dużej miski, wbij jajko i dodaj masło z mlekiem, 5 dag cukru i drożdże. Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia. Potem rozwałkuj je i posmaruj 4 łyżkami stopionego masła. Połącz 5 dag cukru z cynamonem i posyp placek. Zwiń go wzdłuż i pokrój w poprzek na 24 części. Ułóż je obok siebie w okrągłej formie i zostaw do wyrośnięcia. Piecz w temperaturze 200 °C przez 25 minut.

Ciasto wyjęte z tortownicy przetnij tak, by powstały 3 płaty. Pokrusz ciastka bezowe. Ubij śmietanę kremówkę z 3 łyżkami cukru oraz śmietan-fixem i zmiksuj z bezami.

1/3 kremu wyłóż na spód, posyp 1/3 bezy i polej karmelem. Powtórz tę czynność dwa razy. Schładzaj tort przez 2 godziny. Przed podaniem połóż na jego wierzch część drożdżową.

Czas przygotowania: 120 minut. Cena porcji: ok. 4,5 zł. Kalorie: porcja 550 kcal

Na żywo
Więcej na temat:tort | ciasto

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, sól, 13 dag cukru, 12 dag mąki, 4 łyżki cynamonu, kakao, 40 ml rumu, 40 dag mielonego twarogu, 20 dag kremówki 33 proc., 60 ml ajerkoniaku, dżem wiśniowy, rurki waflowe, olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.