Reklama
  • Czwartek, 5 czerwca 2014 (12:05)

    Tort brzoskwiniowy z szampanem

Składniki na 8 porcji: 2 jajka, pół szklanki cukru, 2 cukry waniliowe, 8 łyżek mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia, puszka brzoskwiń, 6 łyżeczek żelatyny, 2,5 kubeczka jogurtu, szklanka szampana, 3 śmietany kremówki, jasna galaretka (np. cytrynowa), polewa i płatki migdałowe (dekoracja).

Jajka rozbij, oddziel żółtka. Białka połącz z 2 łyżkami zimnej wody i ubij ze szczyptą soli, 1/3 częścią zwykłego cukru i cukrem waniliowym. Pianę z białek wymieszaj z żółtkami. Obie mąki przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do masy jajecznej i wymieszaj.

Reklama

Tortownicę wyłóż pergaminem i rozsmaruj w niej ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175° C i piecz ok. 20 minut. Biszkopt wystudź.

Brzoskwinie odsącz. Zmiksuj 3 połówki brzoskwiń. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Jogurt połącz z resztą cukru i cukrem waniliowym. Wlej szampana.

Żelatynę rozpuść, podgrzewając. 1/5 żelatyny dodaj do musu z owoców, a resztę do masy jogurtowej. Ubij połowę śmietanki i dodaj do tężejącej masy jogurtowej.

Biszkopt ułóż na dnie tortownicy. Wyłóż 2/3 tężejącego kremu. Łyżeczką nałóż małe porcje musu. Lekko przemieszaj obie masy widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Schłódź.

Przygotuj galaretkę. Na wierzchu tortu ułóż resztę brzoskwiń. Zalej tężejącą galaretką i znów wstaw ciasto do lodówki. Płatki migdałowe zrumień. Resztę śmietanki ubij.

Brzeg tortu ozdób wokół rozetkami z kremówki. Boki obsyp płatkami, a z polewy zrób efektowne esy-floresy.

Na żywo
Więcej na temat:tort | jaja | biszkopt | Brzeg | z | torty

Zobacz również

  • Chciałabyś przygotować torcik z truskawkami, ale nie masz czasu, żeby czekać, aż stężeje galaretka czy żelatyna? Mamy pomysły idealne na taką chwilę! Bezowy. 250 ml śmietany kremówki 36 proc.... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.