Reklama
  • Czwartek, 5 czerwca 2014 (12:05)

    Tort brzoskwiniowy z szampanem

Składniki na 8 porcji: 2 jajka, pół szklanki cukru, 2 cukry waniliowe, 8 łyżek mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia, puszka brzoskwiń, 6 łyżeczek żelatyny, 2,5 kubeczka jogurtu, szklanka szampana, 3 śmietany kremówki, jasna galaretka (np. cytrynowa), polewa i płatki migdałowe (dekoracja).

Jajka rozbij, oddziel żółtka. Białka połącz z 2 łyżkami zimnej wody i ubij ze szczyptą soli, 1/3 częścią zwykłego cukru i cukrem waniliowym. Pianę z białek wymieszaj z żółtkami. Obie mąki przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do masy jajecznej i wymieszaj.

Reklama

Tortownicę wyłóż pergaminem i rozsmaruj w niej ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175° C i piecz ok. 20 minut. Biszkopt wystudź.

Brzoskwinie odsącz. Zmiksuj 3 połówki brzoskwiń. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Jogurt połącz z resztą cukru i cukrem waniliowym. Wlej szampana.

Żelatynę rozpuść, podgrzewając. 1/5 żelatyny dodaj do musu z owoców, a resztę do masy jogurtowej. Ubij połowę śmietanki i dodaj do tężejącej masy jogurtowej.

Biszkopt ułóż na dnie tortownicy. Wyłóż 2/3 tężejącego kremu. Łyżeczką nałóż małe porcje musu. Lekko przemieszaj obie masy widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Schłódź.

Przygotuj galaretkę. Na wierzchu tortu ułóż resztę brzoskwiń. Zalej tężejącą galaretką i znów wstaw ciasto do lodówki. Płatki migdałowe zrumień. Resztę śmietanki ubij.

Brzeg tortu ozdób wokół rozetkami z kremówki. Boki obsyp płatkami, a z polewy zrób efektowne esy-floresy.

Na żywo
Więcej na temat:tort | jaja | biszkopt | Brzeg | torty

Zobacz również

  • Składniki na 10-12 porcji. Ciasto: po 1 szkl. mąki pszennej i zmielonych migdałów, 10 dag cukru pudru, 10 dag masła, 3 żółtka. Nadzienie: 1 kg jabłek, np. szarej renety, 2 połówki brzoskwiń z... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.