Reklama
  • Poniedziałek, 16 czerwca 2014 (14:00)

    Tort biedronka

Skład na 12 porcji: ● 5 jajek ● 3/4 szklanki cukru ● łyżeczka proszku do pieczenia ● 3/4 szklanki mąki pszennej ● łyżeczka mąki ziemniaczanej ● 2 łyżki kakao Krem: ● 500 g serka mascarpone ● 1/2 l śmietany tortowej ● szklanka cukru pudru ● czerwona galaretka owocowa ● biszkopty ● owoce ● płatki migdałowe do dekoracji

Czas przygotowania 65 minut. Cena jednej porcji 2 zł

1. Zimną śmietanę tortową ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Ubijając, dodajemy po łyżce serka mascarpone. Wstawiamy do lodówki.

Reklama

2. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier, a potem po jednym żółtku. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do natłuszczonej tortownicy, pieczemy około 30 min w temperaturze 180°C. Studzimy i przecinamy na 2 krążki.

3. Blaty przekładamy połową masy. Masą smarujemy wierzch tortu, na niej układamy biszkopty, jagody, maliny itp. i zalewamy tężejącą galaretką owocową. Boki tortu zdobimy masą i płatkami migdałowymi.

Wartość odżywcza 1 porcji: 405 kcal, białko 9,5 g, tłuszcz 34 g, węglowodany 47 g

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Rewia
Więcej na temat:tort | krem | Biedronka | torty

Zobacz również

  • Składniki na 12-14 porcji naleśniki: 500 ml mleka, 150 ml wody gazowanej, 2 jajka, 2 łyżki masła, 40 dag mąki, szczypta soli, olej do smażenia; polewa: po 1 szkl. malin i czerwonych porzeczek, 1/4... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.