Reklama
  • Czwartek, 17 września 2015 (10:00)

    Tort biały

Składniki na 12 porcji: Ciasto: 5 jajek • 5 łyżek cukru • po 3 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej • gotowa masa marcepanowa. Masa cukrowa: 80 dag cukru pudru • 10 dag glukozy w płynie • 4 łyżeczki żelatyny • 30 ml wody • łyżeczka ekstraktu migdałowego • 3 łyżeczki masła.

1 Białka ubij na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Miksując, dodawaj po jednym żółtku. Połącz obie mąki, wsyp do masy jajecznej, wymieszaj drewniana łyżką.

2 Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, piecz 30 minut w temp. 180° C. Gotowy placek przekrój wzdłuż, posmaruj masą marcepanową.

Reklama

Do ciepłej żelatyny dodaj glukozę, rozpuszczone masło, ekstrakt, cukier puder i wyrabiaj ręką lub mikserem. Masę wygnieć, rozwałkuj, wyłóż na tort. Udekoruj.

CZAS: około godziny

Dobry Tydzień
Więcej na temat:tort | ciasto | dno | torty

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, sól, 13 dag cukru, 12 dag mąki, 4 łyżki cynamonu, kakao, 40 ml rumu, 40 dag mielonego twarogu, 20 dag kremówki 33 proc., 60 ml ajerkoniaku, dżem wiśniowy, rurki waflowe, olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.