Reklama
  • Czwartek, 17 września 2015 (10:00)

    Tort biały

Składniki na 12 porcji: Ciasto: 5 jajek • 5 łyżek cukru • po 3 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej • gotowa masa marcepanowa. Masa cukrowa: 80 dag cukru pudru • 10 dag glukozy w płynie • 4 łyżeczki żelatyny • 30 ml wody • łyżeczka ekstraktu migdałowego • 3 łyżeczki masła.

1 Białka ubij na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Miksując, dodawaj po jednym żółtku. Połącz obie mąki, wsyp do masy jajecznej, wymieszaj drewniana łyżką.

2 Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, piecz 30 minut w temp. 180° C. Gotowy placek przekrój wzdłuż, posmaruj masą marcepanową.

Reklama

Do ciepłej żelatyny dodaj glukozę, rozpuszczone masło, ekstrakt, cukier puder i wyrabiaj ręką lub mikserem. Masę wygnieć, rozwałkuj, wyłóż na tort. Udekoruj.

CZAS: około godziny

Dobry Tydzień
Więcej na temat:tort | ciasto | dno | torty

Zobacz również

  • Składniki na 10-12 porcji. Ciasto: po 1 szkl. mąki pszennej i zmielonych migdałów, 10 dag cukru pudru, 10 dag masła, 3 żółtka. Nadzienie: 1 kg jabłek, np. szarej renety, 2 połówki brzoskwiń z... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.