Reklama
  • Poniedziałek, 11 stycznia 2016 (10:01)

    Tort bananowo-jagodowy

Składniki na 8 porcji: 2 banany • 5 jajek • 5 łyżek mąki tortowej • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 2/3 szklanki cukru • 1/2 opakowania proszku do pieczenia • 25 dag serka mascarpone • 2 łyżki cukru pudru • sok z 1/2 cytryny • 20 dag mrożonych jagód.

Reklama

1 Białka ubij ze szczyptą soli. Dodaj cukier, ubijaj. Dodaj żółtka. Mąki i proszek przesiej do masy, wymieszaj łyżką. Przełóż całość do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na 30 minut, wyjmij, wystudź. Banany obierz, pokrój, skrop sokiem.

2 Serek zmiksuj z cukrem i jednym bananem. Biszkopt przekrój w poprzek na pół. Jeden blat posmaruj kremem, przykryj drugim blatem. Wierzch posmaruj resztą kremu, udekoruj plastrami banana i jagodami. Schłodź w lodówce.

CZAS: około 1,5 godziny

Dobry Tydzień
Więcej na temat:tort | serek | as` | As | torty

Zobacz również

  • Skład na 12 porcji: ● 150 g mąki ● 200 g cukru ● 2 torebki cukru waniliowego ● 50 ml śmietany ● 75 g masła ● 500 g twarogu ● 3 jaja ● 30 g kaszy manny ● cytryna ● 700 g wiśni w syropie ●... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.