Reklama
  • Poniedziałek, 11 stycznia 2016 (10:01)

    Tort bananowo-jagodowy

Składniki na 8 porcji: 2 banany • 5 jajek • 5 łyżek mąki tortowej • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 2/3 szklanki cukru • 1/2 opakowania proszku do pieczenia • 25 dag serka mascarpone • 2 łyżki cukru pudru • sok z 1/2 cytryny • 20 dag mrożonych jagód.

Reklama

1 Białka ubij ze szczyptą soli. Dodaj cukier, ubijaj. Dodaj żółtka. Mąki i proszek przesiej do masy, wymieszaj łyżką. Przełóż całość do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na 30 minut, wyjmij, wystudź. Banany obierz, pokrój, skrop sokiem.

2 Serek zmiksuj z cukrem i jednym bananem. Biszkopt przekrój w poprzek na pół. Jeden blat posmaruj kremem, przykryj drugim blatem. Wierzch posmaruj resztą kremu, udekoruj plastrami banana i jagodami. Schłodź w lodówce.

CZAS: około 1,5 godziny

Dobry Tydzień
Więcej na temat:tort | serek | as` | torty

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, sól, 13 dag cukru, 12 dag mąki, 4 łyżki cynamonu, kakao, 40 ml rumu, 40 dag mielonego twarogu, 20 dag kremówki 33 proc., 60 ml ajerkoniaku, dżem wiśniowy, rurki waflowe, olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.