Reklama
  • Poniedziałek, 8 lutego (13:05)

    Tort bakaliowy

Składniki na 20 porcji: Biszkopt: 6 jaj • szklanka cukru • szklanka mąki pszennej • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1,5 łyżki oleju. Krem: 2 śmietany 30 proc. • śmietan fix • cukier waniliowy • łyżka cukru pudru • masa kajmakowa w puszce (40 dag). Wierzch: 4 łyżki wody • 10 dag masła • 3 łyżki kakao • pół szklanki cukru pudru • bakalie.

1 Białka ubij, dodaj cukier, żółtka, mąki, proszek, olej. Ciasto wlej do tortownicy wyłożonej papierem, piecz 50 minut w temp. 180°C. Gdy ostygnie, przetnij na trzy blaty.

Reklama

2 Śmietanę zmiksuj ze śmietan-fixem. Blaty smaruj masą kajmakową, bitą śmietaną i znów masą. Masło zagotuj z wodą, dodaj kakao, cukier puder, schłodź. Udekoruj tort. Ułóż na nim bakalie.

CZAS: około 2 godziny

Pani Lidia Zakrzewska mieszka w Kcyni

Dobry Tydzień
Więcej na temat:tort | biszkopt | torty

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: 22 podłużne biszkopty, 100 g miękkiego masła, 4 łyżeczki żelatyny, 175 g mielonego twarogu, 50 g cukru pudru, 2 torebki cukru wanilinowego, 500 g śmietany kremówki, 50 g... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.