Reklama
  • Wtorek, 19 stycznia (11:05)

    Tort ajerkoniakowy z bezową koroną

Składniki na 16 porcji Na blaty: 25 dag masła, 15 dag cukru, 3 jajka, 3 żółtka, 1 op. cukru waniliowego, szczypta soli, 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, 150 ml kwaśnej śmietany, 3 kopiaste szkl. mąki, 1 małe opakowanie proszku do pieczenia, 2 łyżki cukru pudru, tłuszcz i tarta bułka do tortownicy. Na krem: 300 ml mleka, 1 op. budyniu waniliowego, 2 łyżki cukru, 25 dag masła roślinnego, 100 ml ajerkoniaku. Na masę bezową: 3 białka, 3 łyżeczki soku z cytryny, 15 dag cukru. Do dekoracji: srebrne cukrowe perełki, okrągłe ciastka bezowe.

Reklama

1 Blaty: masło utrzyj   na puszystą masę z solą, skórką z cytryny oraz cukrem i cukrem waniliowym. Kolejno domieszaj jajka, a następnie żółtka i śmietanę (dodawaj po łyżce). Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Wsyp do ucieranej masy, dobrze wymieszaj mikserem.

Tortownicę (o śr. 26 cm) posmaruj tłuszczem. Oprósz tartą bułką. Napełnij przygotowanym ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz godzinę. Gotowe ciasto studź 10 minut w tortownicy. Potem przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Zimne ciasto rozetnij na 2 blaty.

2 Masa bezowa: białka ubij na sztywno z sokiem z cytryny. W czasie ubijania porcjami dodaj cukier. Kiedy piana będzie już sztywna i lśniąca, przełóż ją do szprycy cukierniczej z małym otworkiem. Jeden blat ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Wyciśnij na niego - jedna obok drugiej - bezowe rozetki z ostrymi czubkami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. i ustawionego na funkcję grillowanie. Piecz, aż beziki dobrze się wysuszą i lekko zrumienią.

3 Krem: z mleka, cukru oraz proszku budyniowego ugotuj gęsty budyń. Wystudź go. Potem utrzyj z masłem roślinnym na puszysty krem. W czasie ucierania małymi porcjami wlej ajerkoniak. Odłóż trochę kremu do dekoracji. Resztę rozsmaruj na spodnim placku. Przykryj blatem z koroną bezową.

Ciastka bezowe posmaruj odłożonym kremem i przyklej wokół boku tortu. Wierzch posyp srebrnymi cukrowymi perełkami. Ciasto schładzaj 3 godziny.

Przygotowanie ok. 1 godziny i 45 minut. Chłodzenie tortu 3 godziny. 1 porcja 440 kcal

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:tort | krem | ciastka | 'Masa' | "Masa" | Masa | z

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: 65 g masła, szczypta soli, 150 g mąki, 3 jajka, 7 łyżeczek żelatyny, 2 pojemniki maślanki (w sumie 500 g), 100 g cukru, 200 g śmietany kremówki, 1 torebka cukru... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.