Reklama
  • Piątek, 15 maja 2015 (08:00)

    Tort adwokacki

Składniki Biszkopt: 6 jajek, po 6 łyżek cukru i mąki, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 750 ml mleka, 250 ml adwokata szkl., cukru, 40 dag masła, 3 kopiaste łyżki mąki pszennej, 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo 40 dag truskawek, płatki czekoladowe

Reklama

1. Robię krem: do szklanki mleka wlewam adwokat, dodaję obie mąki i miksuję. Resztę mleka zagotowuję z cukrem, wlewam zmiksowaną masę i, mieszając, znów zagotowuję. Przykrywam folią, schładzam. Ucieram masło, dodaję porcjami schłodzoną masę, jeszcze ucieram.

2. Białka ubijam z cukrem dodaję żółtka, dalej ubijam na sztywno. Ostrożnie mieszam z mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewam do tortownicy (śr. 26 cm). Piekę ok. 25 min w temp. 170ºC. 3Ostudzone kroję na dwa placki. Na jeden nakładam 2/3 kremu, truskawki, przykrywam drugim plackiem. Tort smaruję resztą kremu. Schładzam w lodówce. Dekoruję przed podaniem.

Przygotowanie 60 min • Porcja 440 kcal • Koszt porcji ok. 2 zł • Przepis na 12 porcji.

Więcej na temat:tort | krem | biszkopt | przepis | koszt | torty

Zobacz również

  • Składniki: 12 dag masła, 12 dag + 1 łyżka cukru, 12 dag gorzkiej czekolady, 4 jajka, szczypta soli, 7 dag mielonych orzechów laskowych, 6 dag mąki, 75 dag śmietany kremówki, 1 cukier wanilinowy, 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.