Reklama
  • Środa, 18 czerwca 2014 (13:05)

    Torcik z owocami à la Fale Dunaju

Składniki na 16 porcji: 37,5 dag rabarbaru, 27,5 dag masła, 17,5 dag cukru, 3 jajka, 4-5 łyżek śmietany kremówki, 20 dag mąki 1 łyżka kakao pół torebki proszku do pieczenia, 1 torebka budyniu o smaku waniliowym, 450 ml mleka, 12,5 dag gorzkiej czekolady, tłuszcz i mąka do tortownicy

Przygotowanie: Rabarbar oczyścić, pokroić na kawałeczki o długości 2-3 cm. Utrzeć 12,5 dag masła z 12,5 dag cukru. Kiedy masa będzie puszysta, ucierając, kolejno wbijać jajka.

Reklama

Dodać 2 łyżki śmietany. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypać do ucieranej masy. Dobrze wymieszać mikserem. Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem (masłem, margaryną) i oprószyć mąką.

Na spodzie rozsmarować połowę przygotowanego ciasta. Na cieście rozłożyć kawałeczki rabarbaru, lekko je wciskając do środka. Resztę ciasta wymieszać z pozostałą śmietaną i proszkiem kakaowym. Masę rozsmarować na rabarbarze. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 30-35 minut. Odstawić do wystudzenia.

Proszek budyniowy wymieszać z resztą cukru i 5-6 łyżkami zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozrobiony budyń. Mieszając, gotować minutę, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przykryć folią (aby na budyniu nie powstał kożuch), wystudzić.

Zimną masę budyniową utrzeć z pozostałym masłem. Krem rozsmarować na cieście. Czekoladę stopić. Oblać nią ciasto. Grzebieniem cukierniczym zrobić na wierzchu ciasta dekoracyjne fale. Schłodzić.

Czas przygotowania: około 90 minut

Życie na gorąco
Więcej na temat:Fale Dunaju | fale | torcik | proszek | rabarbar | z | Da | LA

Zobacz również

  • Skład na 16 porcji: ● 200 g masła ● 425 g cukru ● 6 jaj ● 200 g mielonych migdałów ● 120 g mąki ● 250 g maślanki ● łyżeczka proszku do pieczenia ● 250 g czerwonych porzeczek ● 4 łyżki żelatyny ●... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.