Reklama
  • Środa, 18 czerwca 2014 (13:05)

    Torcik z owocami à la Fale Dunaju

Składniki na 16 porcji: 37,5 dag rabarbaru, 27,5 dag masła, 17,5 dag cukru, 3 jajka, 4-5 łyżek śmietany kremówki, 20 dag mąki 1 łyżka kakao pół torebki proszku do pieczenia, 1 torebka budyniu o smaku waniliowym, 450 ml mleka, 12,5 dag gorzkiej czekolady, tłuszcz i mąka do tortownicy

Przygotowanie: Rabarbar oczyścić, pokroić na kawałeczki o długości 2-3 cm. Utrzeć 12,5 dag masła z 12,5 dag cukru. Kiedy masa będzie puszysta, ucierając, kolejno wbijać jajka.

Reklama

Dodać 2 łyżki śmietany. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypać do ucieranej masy. Dobrze wymieszać mikserem. Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem (masłem, margaryną) i oprószyć mąką.

Na spodzie rozsmarować połowę przygotowanego ciasta. Na cieście rozłożyć kawałeczki rabarbaru, lekko je wciskając do środka. Resztę ciasta wymieszać z pozostałą śmietaną i proszkiem kakaowym. Masę rozsmarować na rabarbarze. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 30-35 minut. Odstawić do wystudzenia.

Proszek budyniowy wymieszać z resztą cukru i 5-6 łyżkami zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozrobiony budyń. Mieszając, gotować minutę, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przykryć folią (aby na budyniu nie powstał kożuch), wystudzić.

Zimną masę budyniową utrzeć z pozostałym masłem. Krem rozsmarować na cieście. Czekoladę stopić. Oblać nią ciasto. Grzebieniem cukierniczym zrobić na wierzchu ciasta dekoracyjne fale. Schłodzić.

Czas przygotowania: około 90 minut

Życie na gorąco
Więcej na temat:Fale Dunaju | fale | torcik | proszek | rabarbar

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, sól, 13 dag cukru, 12 dag mąki, 4 łyżki cynamonu, kakao, 40 ml rumu, 40 dag mielonego twarogu, 20 dag kremówki 33 proc., 60 ml ajerkoniaku, dżem wiśniowy, rurki waflowe, olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.