Reklama
  • Poniedziałek, 9 marca 2015 (13:01)

    Torcik z orzeźwiającym kremem

Składniki (na dwa placki o śr. 20 cm): 4 jajka • 3/4 szklanki cukru pudru • szklanka mąki • łyżeczka proszku do pieczenia • łyżka mąki ziemniaczanej • 1/3 szklanki wrzątku • 10 g masła. Krem: szklanka cukru pudru • miąższ z 2 marakuj (lub 4 kiwi) • 15 g masła • 1-2 łyżki gorącej wody • szklanka kremówki.

Zawsze się uda

Reklama

Jak to zrobić?

Zdjęcie

/Mat. Redakcyjne
/Mat. Redakcyjne

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Natłuść 2 formy o śr. 20 cm i wyłóż dno papierem do pieczenia.

2. Ubij mikserem jajka, dodając stopniowo cukier (ok. 10 minut). W oddzielnych miskach połącz obie mąki i proszek do pieczenia oraz wodę z rozpuszczonym masłem. Najpierw dodaj do masy jajecznej suche składniki, potem masło z wodą. Wymieszaj dokładnie mikserem.

3. Wyłóż ciasto do dwóch form. Piecz 20-25 minut, wyjmij i wystudź.

4. Wymieszaj owocowy miąższ z cukrem, masłem i wodą, aby powstała jednolita masa. Ubij śmietanę. Posmaruj jej częścią jeden placek, przykryj drugim. Wierzch torciku posmaruj owocowym kremem oraz resztą ubitej śmietany.

Olivia
Więcej na temat:torcik | z | krem

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: 1,5 szkl. mąki, prosz. do piecz., 2 jajka, 3/4 szkl. cukru kryształu, 1 i 1/4 szkl. kremówki, sól, 1 op. cukru waniliowego, po 20 dag malin, jagód i truskawek, 25 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.