Reklama
  • Piątek, 10 kwietnia 2015 (15:05)

    Torcik włoski z wiśniami i czekoladą

BISZKOPT: •po 1/2 szkl. cukru, mąki pszennej i ziemniaczanej •5 jajek •1 cukier waniliowy •1 łyżeczka proszku do pieczenia •5 dag posiekanej czekolady. GALARETKA WIŚNIOWA i masa: •1 żelfix 2:1 •2 łyżki cukru •1 łyżka soku z cytryny •2 szkl. śmietany kremówki •2 op. śmietan-fixu •3 łyżki cukru pudru •5 dag startej czekolady •1 słoik (900 ml) kompotu z wiśni PONCZ: •1 łyżka cukru •sok z 1/2 cytryny •1 łyżka rumu.

1 Biszkopt: jajka rozbijam, oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam, dosypując cukier i cukier waniliowy. Dodaję obie mąki, proszek i czekoladę. Mieszam. Przelewam do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piekę 30 min w 170°C.

2 Galaretka i masa: wiśnie osączam, odkładam, zalewę gotuję z cukrem. Dodaję żelfix i sok z cytryny. Odstawiam do stężenia. Śmietanę ubijam z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Połowę odkładam, mieszam ją ze startą czekoladą.

Reklama

3 Przygotowuję poncz ze szklanki przegotowanej wody, cukru, soku cytrynowego i rumu. Biszkopt tnę na 3 blaty, nasączam je ponczem i przekładam tężejącą galaretką, śmietanowymi kremami oraz odłożonymi owocami. Tort dekoruję np. polewą czekoladową, bitą śmietaną i wisienkami.

12 porcji 55 min 30 min

Agata Skiba z Łabędzinowa

Naj
Więcej na temat:torcik | galaretka | biszkopt | agata | Skiba | z | Nowa | czekolady

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: 60 g masła, szczypta soli, 150 ml mleka, 250 g mąki pszennej, 5 jajek, 4 łyżeczki żelatyny, 600 g mielonego twarogu, 50 g cukru, 100 ml syropu z czarnego bzu, 650 g śmietany... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.