Reklama
  • Piątek, 28 czerwca 2013 (13:34)

    Torcik w kropki

Składniki na 20 porcji: Korpus: 6 jajek, 1 cukier wanilinowy, 160 g drobnego cukru, 200 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 200 ml śmietany kremówki, 1 cukier wanilinowy, 80 g cukru pudru 400 g kwaśnej śmietany, 20 g żelatyny w proszku, 100 ml soku z winogron, 300 g winogron, Wykończenie: cukier puder do posypania. winogrona do dekoracji

Przygotowanie: Żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym na krem. Białka z drobnym cukrem ubić na sztywną pianę. Pianę ostrożnie wmieszać do masy żółtkowej. Mieszając dłonią, wsypywać mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia.

Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piec około 12 minut. Upieczone ciasto przełożyć na ściereczkę i odstawić do całkowitego wystudzenia. Potem przekroić wzdłuż na pół.

Reklama

Śmietanę kremówkę ubić z cukrem wanilinowym. Kwaśną śmietanę osłodzić cukrem pudrem. Wymieszać z ubitą kremówką. Żelatynę zalać sokiem winogronowym, poczekać, aż nasiąknie. Następnie rozpuścić ją, podgrzewając. Po przestygnięciu połączyć z kremem śmietanowym.

Dolny blat biszkoptowy posmarować połową kremu, poukładać winogrona. Nałożyć resztę kremu, przykryć drugim blatem, dociskając. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i ewentualnie udekorować winogronami.

Czas przygotowania: Około 60 minut (bez chłodzenia)

Życie na gorąco
Więcej na temat:przepis na tort | tort | czekolada

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 36 proc., 40 dag malin, 8 dag migdałów bez skórki, 1 blat bezowy o śr. 20 cm, 10 dag cukru pudru, 8 dag cukru kryształu, 10 małych... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.