Reklama
  • Poniedziałek, 31 sierpnia 2015 (08:00)

    Torcik śmietankowo-jogurtowy z winogronami

Składniki na 8-10 porcji: Na biszkopt: 3 jajka, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 6 łyżek cukru, ¼ łyżeczki proszku do pieczenia. Na krem: 6 łyżeczek żelatyny, 6 łyżek cukru pudru, 35 dag jogurtu naturalnego, 45 dag śmietanki kremówki 30 proc., 1 łyżka soku z cytryny. Ponadto: 30-40 dag winogron, 5 dag płatków migdałowych.

Reklama

Przygotowanie:

1. Białka ubij mikserem pod koniec dosypując cukier. Następnie, nie przerywając ubijania, dodawaj po jednym żółtku. Na koniec do masy jajecznej wsyp obie mąki oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj łyżką.

Ciasto przelej do tortownicy. Piecz 35-45 minut w temperaturze 180°C. Gdy wystygnie, przekrój wzdłuż na pół.

2. Do rondelka wsyp żelatynę, zalej 1/5 szkla nki zimnej wody. Odstaw na ok. 15 min, by napęczniała. Po tym czasie rondelek postaw na ogniu, ciągle mieszając podgrzewaj, aż żelatyna się rozpuści.

Do miski wlej jogurt, dodaj przestudzoną rozpuszczoną żelatynę, cukier puder oraz sok z cytryny, wymieszaj mikserem. Wstaw do lodówki, by masa lekko stężała.

Do wysokiego naczynia przelej schłodzoną śmietankę, ubij mikserem na sztywno. Ubitą śmietankę dodaj do masy jogurtowej, delikatnie wymieszaj łyżką.

3. Pierwszy kawałek ciasta posmaruj połową kremu śmietanowo-jogurtowego i wciśnij połowę winogron. Przykryj drugim kawałkiem ciasta. Wierzch i boki tortu posmaruj pozostałym kremem.

Wierzch udekoruj pozostałymi winogronami a boki posyp płatkami migdałowymi podprażonymi na suchej patelni. Tort wstaw do lodówki.

Przygotowanie: 60 min. Porcja: 220 kilokalorii

Spód biszkoptu możesz nasączyć sokiem winogronowym lub słodkim białym winem.

Świat & Ludzie
Więcej na temat:torcik | ciasto | SP | z | ciasta

Zobacz również

  • Składniki na 8-10 porcji. Na biszkopt: 8 jajek, 20 dag cukru, 18 dag mąki pszennej,15 dag drobno mielonych orzechów włoskich, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, skórka otarta z 1/2 cytryny. Na krem:... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.