Reklama
  • Środa, 30 września 2015 (13:00)

    Torcik śliwkowy z bitą śmietaną

Składniki na 12 porcji: ciasto: 4 jajka, 20 dag cukru, 15 dag mąki krupczatki, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki oleju, sól. Krem i dekoracja: 250 ml mleka, 4 łyżki cukru, 1 budyń waniliowy, 12 dag masła, 1 łyżka rumu, 75 dag węgierek, płatki migdałowe, 200 ml śmietanki kremówki.

Przygotowanie:

Jajka ubij z cukrem. Przesiej mąkę z budyniem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Razem z olejem połącz delikatnie z jajeczną pianą.

Reklama

Tortownicę wysmaruj tłuszczem, wysyp mąką i wlej ciasto. Piecz je w temperaturze 160 °C ok. 35 minut. Wystudź.

Z mleka, cukru i budyniu ugotuj gęsty krem. Schłódź go po przykryciu miski wilgotną ściereczką (dzięki temu nie powstanie kożuch). Zimny krem zmiksuj z masłem i rumem.

Śliwki umyj i osusz, wyjmij pestki. Kilka śliwek pokrój na kawałeczki. Odłóż 4 łyżki kremu, do reszty dodaj pokrojone śliwki.

Ciasto przekrój poziomo, przełóż kremem ze śliwkami. Cały tort posmaruj kremem bez śliwek. Boki posyp płatkami migdałowymi, wierzch udekoruj śliwkami. Ubij kremówkę, wyciśnij na śliwki. Schłódź tort w lodówce.

Czas przygotowania: 95 minut

Cena porcji: ok. 4 zł. Kalorie: porcja 380 kcal

Na żywo
Więcej na temat:torcik | ciasto | jaja | ceny | z

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: 3 blaty biszkopt., 1 schłodzona puszka (400 ml) mleka kokosowego, po 25 dag sera mascarpone i rocotta, 5 łyżek cukru pudru, po 2 łyżki likieru kokosowego i syropu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.