Reklama
  • Czwartek, 14 stycznia (11:05)

    Torcik orzechowy z polewą

Skład na 18 porcji: Ciasto: ● 250 g mąki ● 10 jajek ● 200 g cukru ● 180 g zmielonych orzechów włoskich ● 1 cukier waniliowy ● 2 łyżki oliwy ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia ● szklanka zmielonych biszkoptów Masa: ● 400 ml mleka ● 300 g cukru ● 400 g masła ● 400 g orzechów włoskich ● 1 kieliszek spirytusu Polewa: ● 2 czekolady mleczne lub deserowe

Czas przygotowania 120 minut. Cena porcji ok. 1,50 zł.

1. Ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i cukier waniliowy, ucieramy z żółtkami. Orzechy mieszamy z mąką, biszkoptami, proszkiem do pieczenia i oliwą, powoli dodajemy do masy.

Reklama

2. Tortownicę o średnicy 26 cm natłuszczamy i obsypujemy mąką. Przekładamy ciasto. Wyrównujemy z wierzchu.

3. Pieczemy około godziny w piekarniku w temperaturze 180ºC. Studzimy.

4. Masa. Mleko z cukrem gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut, aż zgęstnieje i zmniejszy swoją objętość. Dodajemy zmielone orzechy, ciągle mieszając, gotujemy 5 minut na małym ogniu. Studzimy. Masło ucieramy i miksujemy z masą orzechową. Dodajemy kieliszek spirytusu.

5. Ciasto kroimy na trzy blaty i przekładamy masą. Wierzch i boki tortu dekorujemy polewą z rozpuszczonych w kąpieli wodnej czekolad. Dekorujemy bakaliami, owocami kandyzowanymi i krokantem orzechowym.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Wartość odżywcza porcji 701 kcal Białko 15 g/Tłuszcz 45 g/Węglowodany 54 g.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Rewia
Więcej na temat:torcik | ciasto | 'Masa' | "Masa" | Masa | lea | z | warto

Zobacz również

  • Chciałabyś przygotować torcik z truskawkami, ale nie masz czasu, żeby czekać, aż stężeje galaretka czy żelatyna? Mamy pomysły idealne na taką chwilę! Bezowy. 250 ml śmietany kremówki 36 proc.... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.