Reklama
  • Czwartek, 14 stycznia (11:05)

    Torcik orzechowy z polewą

Skład na 18 porcji: Ciasto: ● 250 g mąki ● 10 jajek ● 200 g cukru ● 180 g zmielonych orzechów włoskich ● 1 cukier waniliowy ● 2 łyżki oliwy ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia ● szklanka zmielonych biszkoptów Masa: ● 400 ml mleka ● 300 g cukru ● 400 g masła ● 400 g orzechów włoskich ● 1 kieliszek spirytusu Polewa: ● 2 czekolady mleczne lub deserowe

Czas przygotowania 120 minut. Cena porcji ok. 1,50 zł.

1. Ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i cukier waniliowy, ucieramy z żółtkami. Orzechy mieszamy z mąką, biszkoptami, proszkiem do pieczenia i oliwą, powoli dodajemy do masy.

Reklama

2. Tortownicę o średnicy 26 cm natłuszczamy i obsypujemy mąką. Przekładamy ciasto. Wyrównujemy z wierzchu.

3. Pieczemy około godziny w piekarniku w temperaturze 180ºC. Studzimy.

4. Masa. Mleko z cukrem gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut, aż zgęstnieje i zmniejszy swoją objętość. Dodajemy zmielone orzechy, ciągle mieszając, gotujemy 5 minut na małym ogniu. Studzimy. Masło ucieramy i miksujemy z masą orzechową. Dodajemy kieliszek spirytusu.

5. Ciasto kroimy na trzy blaty i przekładamy masą. Wierzch i boki tortu dekorujemy polewą z rozpuszczonych w kąpieli wodnej czekolad. Dekorujemy bakaliami, owocami kandyzowanymi i krokantem orzechowym.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Wartość odżywcza porcji 701 kcal Białko 15 g/Tłuszcz 45 g/Węglowodany 54 g.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Rewia
Więcej na temat:torcik | ciasto | 'Masa' | "Masa" | Masa | lea | z | warto

Zobacz również

  • Skład na 12 porcji: ● 400 g mąki ● łyżeczka proszku do pieczenia ● 150 g kwaśnej śmietany ● 4 opakowania cukru waniliowego ● 275 g masła ● 75 g cukru ● 1/2 łyżeczki cynamonu ● 450 g powideł... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.