Reklama
  • Piątek, 18 kwietnia 2014 (15:05)

    Torcik malinowy z dodatkiem jogurtu

Składniki (na 12 porcji) 3 jajka, 1 szkl. cukru, 2 torebki cukru waniliowego, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 8 łyżek mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 30 dag mrożonych malin, 5 łyżeczek żelatyny, 2 szkl. śmietany kremówki, 1 i 1/2 szkl. gęstego jogurtu, 5 łyżeczek żelatyny, bita śmietana i marcepanowe ozdoby do dekoracji.

1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij z 1/2 szkl. cukru i 1 cukrem waniliowym. Połącz z żółtkami. Obie mąki wymieszaj z proszkiem. Wsyp do masy jajecznej. Wymieszaj. Tortownicę wyłóż pergaminem. Nałóż ciasto. Piecz 30 minut w temp. 190 st.

Reklama

2. Maliny rozmroź, zmiksuj. Śmietanę ubij z resztą cukru i pozostałym cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuść wg przepisu na opakowaniu. Bitą śmietanę wymieszaj z jogurtem i musem malinowym (trochę musu zostaw do dekoracji). Ostrożnie domieszaj żelatynę.

3. Biszkopt rozetnij na 2 placki. Przełóż połową kremu, resztą posmaruj boki i wierzch ciasta. Tort schłodź. Przed podaniem udekoruj musem, bitą śmietaną i marcepanem.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:torcik | z

Zobacz również

  • Chciałabyś przygotować torcik z truskawkami, ale nie masz czasu, żeby czekać, aż stężeje galaretka czy żelatyna? Mamy pomysły idealne na taką chwilę! Bezowy. 250 ml śmietany kremówki 36 proc.... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.