Reklama
  • Piątek, 18 kwietnia 2014 (15:05)

    Torcik malinowy z dodatkiem jogurtu

Składniki (na 12 porcji) 3 jajka, 1 szkl. cukru, 2 torebki cukru waniliowego, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 8 łyżek mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 30 dag mrożonych malin, 5 łyżeczek żelatyny, 2 szkl. śmietany kremówki, 1 i 1/2 szkl. gęstego jogurtu, 5 łyżeczek żelatyny, bita śmietana i marcepanowe ozdoby do dekoracji.

1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij z 1/2 szkl. cukru i 1 cukrem waniliowym. Połącz z żółtkami. Obie mąki wymieszaj z proszkiem. Wsyp do masy jajecznej. Wymieszaj. Tortownicę wyłóż pergaminem. Nałóż ciasto. Piecz 30 minut w temp. 190 st.

Reklama

2. Maliny rozmroź, zmiksuj. Śmietanę ubij z resztą cukru i pozostałym cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuść wg przepisu na opakowaniu. Bitą śmietanę wymieszaj z jogurtem i musem malinowym (trochę musu zostaw do dekoracji). Ostrożnie domieszaj żelatynę.

3. Biszkopt rozetnij na 2 placki. Przełóż połową kremu, resztą posmaruj boki i wierzch ciasta. Tort schłodź. Przed podaniem udekoruj musem, bitą śmietaną i marcepanem.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:torcik | z

Zobacz również

  • Skład na 16 porcji: ● 200 g masła ● 425 g cukru ● 6 jaj ● 200 g mielonych migdałów ● 120 g mąki ● 250 g maślanki ● łyżeczka proszku do pieczenia ● 250 g czerwonych porzeczek ● 4 łyżki żelatyny ●... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.