Reklama
  • Poniedziałek, 11 stycznia (11:05)

    Torcik makowo-owocowy w galaretce

Składniki na 12 porcjI Ciasto cytrynowe: 10 dag margaryny, 12 dag cukru pudru, 3 jajka, 15 dag mąki krupczatki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, skórka otarta z 1/2 cytryny, 2 łyżki soku z cytryny; Masa makowa: 30 dag suchego maku, 1 szkl. cukru pudru, 5 jajek, 1/3 szkl. rodzynek, 15 dag masła, olejek migdałowy; Dodatki: 2 galaretki pomarańczowe, 1 łyżeczka żelatyny, 1 puszka brzoskwiń

Reklama

1. Mak zalej wrzątkiem, odstaw na godzinę. Potem odcedź, osącz, zmiel dwa razy.

2. Przygotuj ciasto: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Margarynę utrzyj z cukrem pudrem oraz sokiem i skórką z cytryny. Kolejno domieszaj żółtka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ciągle ucieranej masy. Dobrze wymieszaj całość mikserem. Na koniec połącz z pianą ubitą z białek. Ciasto rozsmaruj na spodzie tortownicy wyłożonej pergaminem.

3. Przygotuj masę makową: rozbij jajka, oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z żółtkami oraz cukrem na puszystą masę. Porcjami domieszaj: zmielony mak, rodzynki, olejek migdałowy. Z białek ubij pianę, delikatnie połącz ją z masą makową.

4. Na cieście rozsmaruj masę makową. Wygładź. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz ok. 50 minut, dobrze wystudź. Brzoskwinie osącz. Ułóż na cieście. Galaretki przygotuj według przepisu na opakowaniu. Rozpuść w nich żelatynę. Wystudź i zalej owoce. Wstaw do lodówki na ok. 4 godziny.

Przygotowanie ok. 2 godzin . Moczenie maku ok. 1 godzin . Chłodzenie ciasta ok. 4 godzin. 1 porcja ok. 480 kcal.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:ciasto | torcik | 'Masa' | "Masa" | Masa | datki | ciasta | galaretki | ciast

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji. Ciasto: 4 jajka • 20 dag cukru • 20 dag mąki pszennej • łyżeczka sody oczyszczonej • łyżka masła • 150 ml mleka. Krem: 500 ml śmietany 36 proc. • 15 dag gorzkiej czekolady. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.