Reklama
  • Środa, 3 lutego (15:05)

    Torcik korzenny z pomarańczami

4 pomarańcze, 500 ml czerwonego wina, 1 op. przyprawy korzennej, 4 jajka, 10 dag cukru, 7,5 dag orzechów włoskich, 2 torebki cukru wanilinowego, 6 dag mąki pszennej, 4 dag mąki ziemniaczanej, 40 dag gorzkiej czekolady, 40 dag śmietany kremówki, 2 łyżki likieru pomarańczowego, grube wiórki czekoladowe.

Reklama

PRZYGOTOWANIE: ok. 75 minut

1 Pomarańcze obrać ze skórki, usunąć białą wewnętrzną warstwę. Czerwone wino wlać do garnka, dodać przyprawę korzenną, po zagotowaniu zdjąć z ognia. Do garnka z winem włożyć obrane pomarańcze. Szczelnie przykryć folią i odstawić, najlepiej na noc, w chłodne miejsce.

2 Orzechy włoskie zemleć. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno z cukrem i z 1 torebką cukru wanilinowego. Pianę z białek połączyć z żółtkami. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz zmielonymi orzechami. Dodawać porcjami do masy jajecznej. Ciasto delikatnie wymieszać łyżką. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

3 Na spodzie tortownicy rozsmarować przygotowane ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 12-15 minut. Upieczony biszkopt wystudzić, przekroić na dwa placki.

4 Czekoladę gorzką grubo posiekać, rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej, dolać 10 dag śmietany kremówki i dobrze wymieszać. Zdjąć z kąpieli wodnej. Do masy czekoladowej wlać likier pomarańczowy i odstawić do wystudzenia. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno z drugim cukrem wanilinowym. Połączyć z masą czekoladową.

5 Pomarańcze wyjąć z marynaty winnej, osuszyć, pokroić w plasterki. Placki biszkoptowe posmarować kremem czekoladowym i obłożyć plasterkami pomarańczy. Ułożyć jeden na drugim, lekko dociskając.

Torcik wstawić do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem udekorować wiórkami czekolady.

Życie na gorąco
Więcej na temat:torcik | orzechy | z | czekolady | pomarańcze

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: 250 g masła, 550 g cukru, 1 torebka cukru waniliowego, 6 jajek, 200 g mąki,150 g mielonego maku l 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki mleka, 600 g czereśni, 1 łyżeczka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.