Reklama
  • Środa, 3 lutego 2016 (15:05)

    Torcik korzenny z pomarańczami

4 pomarańcze, 500 ml czerwonego wina, 1 op. przyprawy korzennej, 4 jajka, 10 dag cukru, 7,5 dag orzechów włoskich, 2 torebki cukru wanilinowego, 6 dag mąki pszennej, 4 dag mąki ziemniaczanej, 40 dag gorzkiej czekolady, 40 dag śmietany kremówki, 2 łyżki likieru pomarańczowego, grube wiórki czekoladowe.

Reklama

PRZYGOTOWANIE: ok. 75 minut

1 Pomarańcze obrać ze skórki, usunąć białą wewnętrzną warstwę. Czerwone wino wlać do garnka, dodać przyprawę korzenną, po zagotowaniu zdjąć z ognia. Do garnka z winem włożyć obrane pomarańcze. Szczelnie przykryć folią i odstawić, najlepiej na noc, w chłodne miejsce.

2 Orzechy włoskie zemleć. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno z cukrem i z 1 torebką cukru wanilinowego. Pianę z białek połączyć z żółtkami. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz zmielonymi orzechami. Dodawać porcjami do masy jajecznej. Ciasto delikatnie wymieszać łyżką. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

3 Na spodzie tortownicy rozsmarować przygotowane ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 12-15 minut. Upieczony biszkopt wystudzić, przekroić na dwa placki.

4 Czekoladę gorzką grubo posiekać, rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej, dolać 10 dag śmietany kremówki i dobrze wymieszać. Zdjąć z kąpieli wodnej. Do masy czekoladowej wlać likier pomarańczowy i odstawić do wystudzenia. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno z drugim cukrem wanilinowym. Połączyć z masą czekoladową.

5 Pomarańcze wyjąć z marynaty winnej, osuszyć, pokroić w plasterki. Placki biszkoptowe posmarować kremem czekoladowym i obłożyć plasterkami pomarańczy. Ułożyć jeden na drugim, lekko dociskając.

Torcik wstawić do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem udekorować wiórkami czekolady.

Życie na gorąco
Więcej na temat:torcik | orzechy | z | czekolady | pomarańcze

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, sól, 13 dag cukru, 12 dag mąki, 4 łyżki cynamonu, kakao, 40 ml rumu, 40 dag mielonego twarogu, 20 dag kremówki 33 proc., 60 ml ajerkoniaku, dżem wiśniowy, rurki waflowe, olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.