Reklama
  • Poniedziałek, 21 grudnia 2015 (10:05)

    Torcik czekoladowo-cynamonowy

Składniki na 10 porcji: Ciasto: 4 jajka • 4 łyżki mąki tortowej • 4 łyżki mąki ziemniaczanej • 2/3 szklanki cukru • 3 łyżki kakao • 2 łyżeczki cynamonu • szczypta soli • 1/2 opakowania proszku do pieczenia. Krem: 50 dag serka mascarpone • 25 dag czekolady gorzkiej • 250 ml śmietany 30 proc. • 2 łyżeczki cynamonu • 10 dag cukru pudru • 2 łyżeczki żelatyny.

1 Białka ubij z solą. Dodaj żółtka, potem mąki, proszek i kakao. Wymieszaj. Przełóż masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w temp. 180°C.

2 Czekoladę rozpuść, żelatynę zalej wrzątkiem. Serek zmiksuj z cynamonem i cukrem pudrem. 3/4 śmietany wymieszaj z serkiem. Dodaj 3/4 płynnej czekolady, żelatynę. Wymieszaj.

Reklama

Biszkopt przekrój w poprzek. Posmaruj kremem. Udekoruj czekoladą i śmietaną.

CZAS: około godziny

Dobry Tydzień
Więcej na temat:torcik | krem | ciasto | biszkopt | As | czekolady

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 36 proc., 40 dag malin, 8 dag migdałów bez skórki, 1 blat bezowy o śr. 20 cm, 10 dag cukru pudru, 8 dag cukru kryształu, 10 małych... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.