Reklama
  • Poniedziałek, 21 grudnia 2015 (10:05)

    Torcik czekoladowo-cynamonowy

Składniki na 10 porcji: Ciasto: 4 jajka • 4 łyżki mąki tortowej • 4 łyżki mąki ziemniaczanej • 2/3 szklanki cukru • 3 łyżki kakao • 2 łyżeczki cynamonu • szczypta soli • 1/2 opakowania proszku do pieczenia. Krem: 50 dag serka mascarpone • 25 dag czekolady gorzkiej • 250 ml śmietany 30 proc. • 2 łyżeczki cynamonu • 10 dag cukru pudru • 2 łyżeczki żelatyny.

1 Białka ubij z solą. Dodaj żółtka, potem mąki, proszek i kakao. Wymieszaj. Przełóż masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w temp. 180°C.

2 Czekoladę rozpuść, żelatynę zalej wrzątkiem. Serek zmiksuj z cynamonem i cukrem pudrem. 3/4 śmietany wymieszaj z serkiem. Dodaj 3/4 płynnej czekolady, żelatynę. Wymieszaj.

Reklama

Biszkopt przekrój w poprzek. Posmaruj kremem. Udekoruj czekoladą i śmietaną.

CZAS: około godziny

Dobry Tydzień
Więcej na temat:torcik | krem | ciasto | biszkopt | czekolady

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, sól, 13 dag cukru, 12 dag mąki, 4 łyżki cynamonu, kakao, 40 ml rumu, 40 dag mielonego twarogu, 20 dag kremówki 33 proc., 60 ml ajerkoniaku, dżem wiśniowy, rurki waflowe, olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.