Reklama
  • Piątek, 13 listopada 2015 (15:05)

    Torcik bezowy z czekoladą

Składniki na 12 porcji: Beza: 8 białek • 2 i 1/3 szklanki drobnego cukru • łyżka soku z cytryny • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej • szczypta soli. Krem: 10 dag czekolady gorzkiej • 10 dag czekolady mlecznej • 50 ml śmietanki • łyżeczka kawy.

1 Białka umieść w metalowej misce, wsyp szczyptę soli, ubijaj. Kiedy białka lekko się spienią, dodawaj po łyżeczce cukru, ubijaj. Dodaj sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i szybko zmieszaj z ubitą pianą. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Wylej na nią ubite białka, uformuj koło. Przez pierwsze 10 minut piecz ją w temp. 160˚C, następnie obniż temperaturę w piekarniku do 130˚C i susz przez minimum godzinę, a najlepiej półtorej. Możesz ciasto pozostawić w piekarniku na noc.

Reklama

2 Czekoladę gorzką połam, wrzuć do garnka, dodaj 50 ml śmietanki i zaparzoną kawę. Postaw garnek na drugim, do którego wlej wodę. Podgrzewaj wszystko w kąpieli wodnej. Polej kremem bezę, posyp pokruszoną mleczną czekoladą.

CZAS: około 3 godziny

Dobry Tydzień
Więcej na temat:torcik | styl hiszpański | czekolady | As | z | czekolada | Czekolada

Zobacz również

  • Składniki na 8 porcji: 100 g gorzkiej czekolady, 80 g masła, 2 jajka, 100 g mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 160 g + łyżka cukru, 2 torebki cukru waniliowego, szczypta soli, 1/2 kg śliwek, 4... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.