Reklama
  • Poniedziałek, 27 kwietnia 2015 (13:00)

    Szkarłatny tort z kremem mascarpone

Składniki na 12 porcji: 125 g masła • łyżeczka esencji waniliowej • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru • 2 jajka • 1 i 3/4 szklanki mąki • łyżka mąki ziemniaczanej • 2 łyżki kakao • szklanka maślanki • łyżka czerwonego barwnika (np. Dr Oetker) • łyżeczka białego octu winnego • łyżeczka sody • 50 g płatków kokosowych lub migdałowych Krem: 250 g kremowego twarożku • 2/3 szklanki cukru pudru • łyżeczka esencji waniliowej • 250 g serka mascarpone • 300 ml kremówki

Zdjęcie

/Mat. Redakcyjne
/Mat. Redakcyjne

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Natłuść dwie okrągłe formy do pieczenia (najlepiej śr. 22 cm) i wyłóż papierem do pieczenia.

2. Ubij mikserem masło, esencję, cukier i jajka. Dodaj obie mąki, kakao, maślankę i barwnik. Połącz w szklance ocet winny z sodą. Wymieszaj z ciastem. Przełóż do dwóch form.

Reklama

3. Piecz ok. 25 minut. Ale dopiero po 10 minutach wyjmij z form i ostudź.

4. Krem Ubij mikserem twarożek, cukier i esencję waniliową. Zmniejsz obroty, dodaj najpierw mascarpone, potem kremówkę.

5. Rozkrój oba placki. Przełóż je kremem i ułóż jeden na drugim. Posmaruj wierzch oraz boki. Boki obsyp płatkami kokosowymi.

Łatwiej i równo przekroisz placki, jeśli po wystudzeniu wstawisz je do lodówki na 40 minut. Do krojenia użyj noża dłuższego niż wynosi średnica ciasta.

Olivia
Więcej na temat:krem | Mascarpone | z | tort | kremy

Zobacz również

  • Składniki na 12-14 porcji naleśniki: 500 ml mleka, 150 ml wody gazowanej, 2 jajka, 2 łyżki masła, 40 dag mąki, szczypta soli, olej do smażenia; polewa: po 1 szkl. malin i czerwonych porzeczek, 1/4... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.