Reklama
  • Poniedziałek, 27 kwietnia 2015 (13:00)

    Szkarłatny tort z kremem mascarpone

Składniki na 12 porcji: 125 g masła • łyżeczka esencji waniliowej • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru • 2 jajka • 1 i 3/4 szklanki mąki • łyżka mąki ziemniaczanej • 2 łyżki kakao • szklanka maślanki • łyżka czerwonego barwnika (np. Dr Oetker) • łyżeczka białego octu winnego • łyżeczka sody • 50 g płatków kokosowych lub migdałowych Krem: 250 g kremowego twarożku • 2/3 szklanki cukru pudru • łyżeczka esencji waniliowej • 250 g serka mascarpone • 300 ml kremówki

Zdjęcie

/Mat. Redakcyjne
/Mat. Redakcyjne

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Natłuść dwie okrągłe formy do pieczenia (najlepiej śr. 22 cm) i wyłóż papierem do pieczenia.

2. Ubij mikserem masło, esencję, cukier i jajka. Dodaj obie mąki, kakao, maślankę i barwnik. Połącz w szklance ocet winny z sodą. Wymieszaj z ciastem. Przełóż do dwóch form.

Reklama

3. Piecz ok. 25 minut. Ale dopiero po 10 minutach wyjmij z form i ostudź.

4. Krem Ubij mikserem twarożek, cukier i esencję waniliową. Zmniejsz obroty, dodaj najpierw mascarpone, potem kremówkę.

5. Rozkrój oba placki. Przełóż je kremem i ułóż jeden na drugim. Posmaruj wierzch oraz boki. Boki obsyp płatkami kokosowymi.

Łatwiej i równo przekroisz placki, jeśli po wystudzeniu wstawisz je do lodówki na 40 minut. Do krojenia użyj noża dłuższego niż wynosi średnica ciasta.

Olivia
Więcej na temat:krem | Mascarpone | z | tort | kremy

Zobacz również

  • Chciałabyś przygotować torcik z truskawkami, ale nie masz czasu, żeby czekać, aż stężeje galaretka czy żelatyna? Mamy pomysły idealne na taką chwilę! Bezowy. 250 ml śmietany kremówki 36 proc.... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.