Reklama
  • Czwartek, 3 września 2015 (08:00)

    Śmietankowy tort z brzoskwiniami

Składniki na 12 porcji 15 dag masła, 1 szkl. cukru, 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej, 2 łyżki kakao, 5 jajek, 4–5 brzoskwiń, 1 szkl. soku brzoskwiniowego, 2 czubate łyżki kaszy manny, 1 op. cukru waniliowego, 75 dag mielonego twarogu, 50 dag serka mascarpone, 1/2 skl. mąki ziemniaczanej, 15 dag śmietany kremówki, cukier puder do posypania

1. Mąkę wraz z kakao przesiej do miseczki. Dodaj masło, 1/3 cukru oraz 1 jajko. Zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń ją w folię i włóż do lodówki na 30 minut.

Reklama

2. Brzoskwinie sparz, obierz. Pokrój na połówki i wyjmij pestki. Owoce zalej sokiem brzoskwiniowym, gotuj 2–3 minuty. Wyjmij 2 połówki brzoskwiń, pozostałe razem z sokiem zmiksuj na gładko. Wsyp kaszkę, masę wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Tortownicę wyłóż pergaminem. Schłodzone ciasto rozwałkuj. Plackiem wylep spód i brzeg przygotowanej formy. Wstaw do lodówki.

3. Twaróg wymieszaj z mascarpone, resztą cukru i cukrem waniliowym. Wbij 4 jajka. Dosyp mąkę ziemniaczaną. Masę przełóż do wylepionej ciastem tortownicy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz ok. 65 minut. Ok. 20 minut przed końcem pieczenia na wierzchu rozsmaruj masę brzoskwiniową. Gotowe ciasto wystudź. Śmietanę ubij. Odłożone brzoskwinie pokrój na kawałeczki. Sernik pokrój na porcje. Udekrouj rozetkami bitej śmietany i brzoskwiniami.

Przygotowanie ok. 1 godziny i 45 minut. 1 porcja ok. 580 kcal.

Na wierzchu aksamitny mus, potem kremowa masa, a na spodzie warstwa czekoladowego ciasta. Ten sernik zachwyca bogactwem smaków.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:na | z | tort

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.