Reklama
  • Czwartek, 7 maja 2015 (08:00)

    Sernik owocowy z bitą śmietaną

Składniki na 10 porcji: • 1,5 szklanki mąki • jajko • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 5 łyżek masła • 5 łyżek cukru; Masa: • 50 dag mielonego twarogu • 15 łyżek cukru • 5 łyżek mąki ziemniaczanej • 15 dag rodzynek • 4 jajka • cukier waniliowy; Dekoracja: • 30 dag truskawek • 2 galaretki truskawkowe • bita śmietana • mięta

Przygotowanie:

1. Do miski przesiej mąkę pszenną. Dosyp proszek do pieczenia i cukier. Połącz suche składniki, po czym wbij jajko i dodaj 5 łyżek miękkiego masła. Całość dokładnie wymieszaj i zagnieć ciasto. Owiń je folią i włóż na pół godziny do lodówki.

Reklama

2. W tym czasie przygotuj masę. Mielony twaróg zmiksuj blenderem z cukrem białym i waniliowym, mąką ziemniaczaną oraz żółtkami. Na koniec dodaj rodzynki i delikatnie połącz składniki z pianą ubitą z białek.

3. Schłodzonym ciastem wylep spód i boki tortownicy. Wypełnij ją przygotowaną masą serową, po czym wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz około godziny.

4. Na gotowym cieście ułóż połówki truskawek, zalej je tężejącą galaretką i udekoruj bitą śmietaną i listkami mięty.

Choć obecnie możemy kupić truskawki przez cały rok, to jednak z niecierpliwości czekamy na te najlepsze – polskie! Już niebawem będziemy mogli nacieszyć się ich wyjątkowym smakiem. Sprawdź, z jakimi składnikami je połączyć.

Czas: 120 min, 1 porcja = 300 kcal.

Kurier TV
Więcej na temat:sernik | 'Masa' | "Masa" | Masa | bita śmietana | z | śmietana

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: 26 dag małych biszkopcików, 10 dag masła, 75 dag białego sera, 75 dag serka mascarpone , 15 dag cukru pudru, 210 ml kremówki 30 proc., 10 płatków żelatyny, 50 dag jagód. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.