Reklama
  • Czwartek, 7 maja 2015 (08:00)

    Sernik owocowy z bitą śmietaną

Składniki na 10 porcji: • 1,5 szklanki mąki • jajko • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 5 łyżek masła • 5 łyżek cukru; Masa: • 50 dag mielonego twarogu • 15 łyżek cukru • 5 łyżek mąki ziemniaczanej • 15 dag rodzynek • 4 jajka • cukier waniliowy; Dekoracja: • 30 dag truskawek • 2 galaretki truskawkowe • bita śmietana • mięta

Przygotowanie:

1. Do miski przesiej mąkę pszenną. Dosyp proszek do pieczenia i cukier. Połącz suche składniki, po czym wbij jajko i dodaj 5 łyżek miękkiego masła. Całość dokładnie wymieszaj i zagnieć ciasto. Owiń je folią i włóż na pół godziny do lodówki.

Reklama

2. W tym czasie przygotuj masę. Mielony twaróg zmiksuj blenderem z cukrem białym i waniliowym, mąką ziemniaczaną oraz żółtkami. Na koniec dodaj rodzynki i delikatnie połącz składniki z pianą ubitą z białek.

3. Schłodzonym ciastem wylep spód i boki tortownicy. Wypełnij ją przygotowaną masą serową, po czym wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz około godziny.

4. Na gotowym cieście ułóż połówki truskawek, zalej je tężejącą galaretką i udekoruj bitą śmietaną i listkami mięty.

Choć obecnie możemy kupić truskawki przez cały rok, to jednak z niecierpliwości czekamy na te najlepsze – polskie! Już niebawem będziemy mogli nacieszyć się ich wyjątkowym smakiem. Sprawdź, z jakimi składnikami je połączyć.

Czas: 120 min, 1 porcja = 300 kcal.

Kurier TV
Więcej na temat:sernik | 'Masa' | "Masa" | Masa | bita śmietana | z | śmietana

Zobacz również

  • Chciałabyś przygotować torcik z truskawkami, ale nie masz czasu, żeby czekać, aż stężeje galaretka czy żelatyna? Mamy pomysły idealne na taką chwilę! Bezowy. 250 ml śmietany kremówki 36 proc.... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.