Reklama
  • Środa, 25 listopada 2015 (11:00)

    Pyszny bananowy tort

Składniki: 6 jajek, 1,5 szkl. cukru, 1 op. cukru waniliowego , po 1 szkl. mąki pszennej i ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do piecz., 6 łyżek oleju, 2 op. kremu śmietankowego, 4 banany, sok bananowy

1. Białka ubij na sztywno, dodaj cukier i cukier waniliowy. Chwilę miksuj, a potem kolejno dodawaj żółtka. Dalej miksując, wsyp obie mąki, proszek do pieczenia oraz olej. Połącz.

2. Ciasto wlej do tortownicy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. Piecz ok. 40 min. Wyjmij i przestudź. Krem przygotuj według przepisu. Jednego banana obierz i drobno posiekaj. Dodaj do kremu, zmiksuj na gładką masę.

Reklama

3. Wystudzone ciasto przekrój na 2 blaty, nasącz je sokiem bananowym. Pozostałe banany obierz, pokrój w plasterki. Spody przełóż bananami oraz przygotowanym kremem. Lekko dociśnij. Udekoruj pozo- stałym kremem.

Czas ok. 70 min; porcja – 510 kcal, cena 1,50 zł.

Świat kobiety
Więcej na temat:tort | proszek do pieczenia

Zobacz również

  • Składniki na 16 porcji: 500 ml mleka, 2 op. budyniu śmietankowego (na 500 ml mleka), 20 dag masła, 3 okrągłe blaty biszkoptowe, 10 dag płatków migdałowych, 3 łyżki konfitury morelowej, 5 łyżek... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.