Reklama
  • Poniedziałek, 16 czerwca 2014 (13:00)

    Orzeźwiający torcik bazyliowy z arbuzem

Składniki na 12 porcji: 50 dag truskawek, 30–40 dag miąższu arbuza (bez pestek), 50 dag serka mascarpone, 50 dag mielonego twarogu, 3 jajka, 2/3 szkl. cukru, 3 op. cukru waniliowego, 8 łyżek mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 cytryna,1 pęczek bazylii, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka żelatyny

Przygotowanie: Oddziel żółtka od białek. Białka ubij, powoli dosypując 1/2 szkl. cukru oraz 1 op. cukru waniliowego.

Reklama

Pianę z białek wymieszaj z żółtkami. Obie mąki połącz z proszkiem. Małymi porcjami wsyp do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj. Tortownicę wyłóż pergaminem.

Napełnij ciastem. Piecz 30 minut w temp. 175ºC. Biszkopt wystudź, a potem rozetnij na dwa placki. 2Cytrynę sparz, wytrzyj, zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Bazylię opłucz, osusz, listki potnij w paseczki. Truskawki umyj, oczyść, razem z arbuzem potnij na kawałeczki.

Serek mascarpone wymieszaj z twarogiem, sokiem cytrynowym, resztą cukru i pozostałym cukrem waniliowym.

Żelatynę namocz, a kiedy spęcznieje, rozpuść podgrzewając. Potem połącz ją z masą serową. Biszkopty przełóż tężejącym kremem i owocami. Każdą warstwę posyp paseczkami skórki cytrynowej i bazylią.

Naj
Więcej na temat:serek | z | torcik

Zobacz również

  • Składniki na 14 porcji: 6 jajek, 1 i 2/3 szkl. mąki pszennej, 2/3 szkl. cukru, 1/3 szkl. oleju, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka esencji waniliowej, 1 cukier waniliowy, szczypta... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.