Reklama
  • Czwartek, 16 października 2014 (14:00)

    Migdałowy tort cappuccino

Składniki biszkoptu: 6 jajek, 1,5 szklanki mąki pszennej, szklanka cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 4 łyżki oleju, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao. Krem: 500 mleka, 2 op. budyniu waniliowego, kostka masła, kostka margaryny, aromat migdałowy, łyżka kakao, ok. 50 ml alkoholu, 1,5 szklanki cukru. Ponadto: szklanka mocnego cappuccino orzechowego, dżem z czarnej porzeczki. Lukier do dekoracji: 3 łyżki żelatyny, białko, 30 ml wody, ok. 50 dag cukru pudru, 3 łyżki glukozy, aromat migdałowy.

Reklama

1. Biszkopt: białka ubij na sztywno z cukrem. Wlej żółtka, dodaj resztę składników. Wymieszaj. Ciasto podziel na 2 części. Do jednej części wsyp kakao. Wymieszaj. Wlej ciasta do dwóch foremek (16 cm). Piecz 35 minut w temp. 180˚C. Kiedy ciasta ostygną, każde przekrój na 2 placki.

2. Z mleka, budyniu, cukru ugotuj budyń. Zimny utrzyj z tłuszczami, wymieszaj z aromatem i alkoholem. Podziel na 2 części. Do jednej – wsyp kakao.

3. Krążki ciasta nasącz cappuccino. Przełóż je kremem jasnym, dżemem, kremem z kakao, ciastem. Powtórz. Nadaj ciastu kształt filiżanki, kremem posmaruj boki.

4. Lukier: żelatynę namocz, podgrzej. Wsyp glukozę. Kiedy ostygnie, dodaj białko ubite z połową cukru, resztę cukru, aromat migdałowy. Zagnieć masę. Uformuj z niej uszko i pasek filiżanki. Wierzch tortu udekoruj dowolnie.

Przepis przysłała Anna Szantar z Lidzbarka Warmińskiego

Bella Relaks
Więcej na temat:cappuccino | przepis | tort

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji. Ciasto: 6 jajek, 6 łyżek cukru, 5 łyżek mąki pszennej tortowej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Krem jasny: 250 ml śmietany kremówki 36 proc., 4 łyżeczki żelatyny, 20 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.