Reklama
  • Poniedziałek, 19 października 2015 (11:00)

    Lekki torcik z winogronami i czekoladą

Składniki na 10 porcji: 10 dag mąki pszennej, 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej, 3 jajka, 3 czubate łyżki cukru, 1 duże opakowanie śmietany 30%, 2 opakowania fiksu do śmietany , 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżka kakao, 40 dag winogron, 1 opakowanie rurek w czekoladzie.

1 Jajka umyć, sparzyć. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do piany powoli wsypywać cukier, mąkę i mąkę ziemniaczaną i kakao, delikatnie wymieszać, na koniec dodać żółtka i jeszcze raz wymieszać.

Reklama

2 Tortownicę o średniej wielkości wyłożyć pergaminem. Wylać ciasto. Piec ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC.

3 Śmietanę ubić na lekki krem z cukrem pudrem i fiksami. Część odłożyć. Rozsmarować na wystudzonym biszkopcie, schłodzić.

4 Deser wyjąć z tortownicy, boki obłożyć rurkami, udekorować odłożoną śmietaną ze szprycy. Wierzch przybrać winogronami.

Przygotowanie: ok. 60 minut

Twoje Imperium
Więcej na temat:jaja | deser | z | torcik

Zobacz również

  • Składniki: 6 dag kostki do pieczenia Kasia, 17 dag mąki, 3 jajka, 250 ml wody, szczypta soli, 230 ml kwaśnej śmietany, 300 ml śmietany kremówki, 4 łyżki cukru, 3 czubate łyżeczki żelatyny, 50 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.