Reklama
  • Piątek, 26 lutego 2016 (10:05)

    Grillowany tort

Składniki: 1 pomarańcza, 20 dag cukru kryształu, 6 jajek, po 25 dag cu kru pudru i mas ła, po 1 op. cuk ru waniliowego i proszk. do piecz., 10 dag skrobi ziemniaczanej, po 15 dag mąki, dżemu pomarańcz. i polewy czek., rum, 5 łyżek miodu, po 15 dag mlecznej czekolady i winogron

Czas ok. 120 min; porcja – 360 kcal, cena 1,70 zł.

Reklama

Krok pierwszy. Pomarańczę sparz, pokrój w półplasterki. Zagotuj 300 ml wody z cukrem kryształem. Wrzuć pomarańczę. Gotuj ok. 20 min, wyjmij i osącz. Ułóż na blasze do pieczenia. Susz 30 min w 100 st.

Krok drugi . Białka ubij na sztywno. Żółtka zmiskuj z cukrem pudrem, masłem i cu krem waniliowym oraz 3 łyżkami rumu. Dodaj mąkę przesianą razem z proszkiem do pie czenia oraz skrobią. Połącz z pianą z białek.

Krok trzeci . Tortownicę (22 cm) wyłóż pergaminem. Rozsmaruj 2 łyżki ciasta. Wstaw na 3 min do piekarnika z rozgrzanym grillem. Nałóż kolejne 2 łyżki, powtórz czyn ność. Postępuj tak do wyczerpania ciasta.

Krok czwarty. Zapieczone warstwowe ciasto wyjmij z formy. Odkrój spieczone brzegi. Boki oraz wierzch posmaruj lekko podgrzanym dżemem pomarańczowym. Rozpuść wg przepisu polewę czekoladową.

Krok piąty. Ciasto oblej ciepłą polewą. Zanim warstwa czekolady zastygnie, rozprowadź ją długim nożem z szerokim ostrzem. Ułóż wysuszone półplasterki pomarańczy. Odstaw do zastygnięcia.

Świat kobiety
Więcej na temat:ciasto | tort | ciasta

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, sól, 13 dag cukru, 12 dag mąki, 4 łyżki cynamonu, kakao, 40 ml rumu, 40 dag mielonego twarogu, 20 dag kremówki 33 proc., 60 ml ajerkoniaku, dżem wiśniowy, rurki waflowe, olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.