Reklama
  • Piątek, 26 lutego (10:05)

    Grillowany tort

Składniki: 1 pomarańcza, 20 dag cukru kryształu, 6 jajek, po 25 dag cu kru pudru i mas ła, po 1 op. cuk ru waniliowego i proszk. do piecz., 10 dag skrobi ziemniaczanej, po 15 dag mąki, dżemu pomarańcz. i polewy czek., rum, 5 łyżek miodu, po 15 dag mlecznej czekolady i winogron

Czas ok. 120 min; porcja – 360 kcal, cena 1,70 zł.

Reklama

Krok pierwszy. Pomarańczę sparz, pokrój w półplasterki. Zagotuj 300 ml wody z cukrem kryształem. Wrzuć pomarańczę. Gotuj ok. 20 min, wyjmij i osącz. Ułóż na blasze do pieczenia. Susz 30 min w 100 st.

Krok drugi . Białka ubij na sztywno. Żółtka zmiskuj z cukrem pudrem, masłem i cu krem waniliowym oraz 3 łyżkami rumu. Dodaj mąkę przesianą razem z proszkiem do pie czenia oraz skrobią. Połącz z pianą z białek.

Krok trzeci . Tortownicę (22 cm) wyłóż pergaminem. Rozsmaruj 2 łyżki ciasta. Wstaw na 3 min do piekarnika z rozgrzanym grillem. Nałóż kolejne 2 łyżki, powtórz czyn ność. Postępuj tak do wyczerpania ciasta.

Krok czwarty. Zapieczone warstwowe ciasto wyjmij z formy. Odkrój spieczone brzegi. Boki oraz wierzch posmaruj lekko podgrzanym dżemem pomarańczowym. Rozpuść wg przepisu polewę czekoladową.

Krok piąty. Ciasto oblej ciepłą polewą. Zanim warstwa czekolady zastygnie, rozprowadź ją długim nożem z szerokim ostrzem. Ułóż wysuszone półplasterki pomarańczy. Odstaw do zastygnięcia.

Świat kobiety
Więcej na temat:ciasto | tort | ciasta

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.