Reklama
  • Poniedziałek, 13 marca (13:05)

    Czekoladowy tort z kremowymi rurkami

Składniki na 10 porcji. Ciasto: 15 dag mąki pszennej tortowej • 3 jajka • 10 dag cukru • 10 dag gorzkiej czekolady • 15 dag masła • szczypta soli • 1/2 łyżeczki sody • waflowe kulki z jasnym kremem, np. Rafaello. Wierzch: 200 ml śmietany • łyżka cukru pudru • kruche ciastka.

Reklama

1. Masło rozpuść w garnku, dodaj połamaną czekoladę i odstaw. Po chwili wymieszaj i wystudź. Jajka utrzyj z cukrem na puszysty krem i połącz je z masą czekoladową. Dodaj przesianą mąkę, sodę, sól i wymieszaj łyżką.

2. Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia i wlej 1/3 masy. Ułóż na niej połowę kulek waflowych, zalej 1/3 masy. Zrób kolejną warstwę kulek i przykryj resztą masy.

Piecz w temperaturze 180°C przez 30 minut. Śmietanę ubij na sztywno, dodając na koniec cukier puder. Udekoruj nią wystudzone ciasto i posyp pokruszonymi ciastkami.

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji. Ciasto: 6 jajek, 6 łyżek cukru, 5 łyżek mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniacz. Krem 1: 250 ml kremówki, 4 łyżeczki żelatyny, 20 dag waniliowego serka homog., 1 łyżka cukru... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.