Reklama
  • Poniedziałek, 13 marca (13:05)

    Czekoladowy tort z kremowymi rurkami

Składniki na 10 porcji. Ciasto: 15 dag mąki pszennej tortowej • 3 jajka • 10 dag cukru • 10 dag gorzkiej czekolady • 15 dag masła • szczypta soli • 1/2 łyżeczki sody • waflowe kulki z jasnym kremem, np. Rafaello. Wierzch: 200 ml śmietany • łyżka cukru pudru • kruche ciastka.

Reklama

1. Masło rozpuść w garnku, dodaj połamaną czekoladę i odstaw. Po chwili wymieszaj i wystudź. Jajka utrzyj z cukrem na puszysty krem i połącz je z masą czekoladową. Dodaj przesianą mąkę, sodę, sól i wymieszaj łyżką.

2. Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia i wlej 1/3 masy. Ułóż na niej połowę kulek waflowych, zalej 1/3 masy. Zrób kolejną warstwę kulek i przykryj resztą masy.

Piecz w temperaturze 180°C przez 30 minut. Śmietanę ubij na sztywno, dodając na koniec cukier puder. Udekoruj nią wystudzone ciasto i posyp pokruszonymi ciastkami.

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, sól, 13 dag cukru, 12 dag mąki, 4 łyżki cynamonu, kakao, 40 ml rumu, 40 dag mielonego twarogu, 20 dag kremówki 33 proc., 60 ml ajerkoniaku, dżem wiśniowy, rurki waflowe, olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.