Reklama
  • Środa, 5 kwietnia (13:06)

    Czekoladowe serce

Składniki: 2 tabliczki białej czekolady, 400 ml kremówki 36 proc., 10 dag masła, 30 dag owoców (świeżych, mrożonych lub z puszki), 2 gotowe blaty biszkoptowe, 1/2 słoika dżemu truskawkowego, płatki róż

1. Białą czekoladę połam na drobne kawałki i włóż do rondla. Wlej kremówkę. Podgrzewaj na bardzo małym ogniu, często mieszając. Po 3-5 minutach dodaj do masy masło. Podgrzewaj dalej, mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników.

2. Gotowy krem zdejmij z ognia, a gdy ostygnie, wstaw do lodówki, aby dobrze zastygł. W tym czasie przygotuj owoce (truskawki, winogrono, granaty, pomarańcze lub inne). Umyj je, w razie potrzeby obierz lub odszypułkuj, osusz i przekrój na połówki.

Reklama

3. Korzystając z szablonu (możesz go narysować i wyciąć z pergaminu) wykrój z blatów kształt serca. Dżem lekko podgrzej. Posmaruj jeden blat. Nałóż część kremu z białej czekolady, rozłóż owoce. Przykryj kolejną warstwą kremu i drugim blatem. Odstaw do lodówki do schłodzenia.

4. Tort wyjmij. Wierzch i boki posmaruj resztą kremu. Białe serce udekoruj świeżymi lub cukrowymi płatkami róż.

12 porcji, czas ok. 40 min; porcja – 390 kcal, cena 1,80 zł.

Płatki róż będą wyglądały jeszcze bardziej dekoracyjnie, jeśli zanurzysz je w rozkłóconym białku, a potem obtoczysz w cukrze i pozostawisz do wyschnięcia. Ciekawą ozdobę otrzymasz też, zanurzając listki melisy cytrynowej lub mięty w gęstej polewie czekoladowej. Przed ułożeniem na cieście schładzaj listki 2 godz. w lodówce.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: ● szkl. mąki ● 6 jajek ● szkl. cukru ● torebka kisielu cytrynowego ● łyżeczka proszku do pieczenia; MASA: ● 40 dag masła ● 1,5 szkl. cukru ● 7 żółtek ● 3 łyżki kakao ● 3... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.