Reklama
  • Środa, 19 kwietnia (11:00)

    Brzoskwiniowy tort ambasador

Składniki na 10 porcji: ● szkl. mąki ● 6 jajek ● szkl. cukru ● torebka kisielu cytrynowego ● łyżeczka proszku do pieczenia; MASA: ● 40 dag masła ● 1,5 szkl. cukru ● 7 żółtek ● 3 łyżki kakao ● 3 szkl. mleka ● 2 torebki budyniu waniliowego ● 3 brzoskwinie ● tabliczka gorzkiej czekolady

1. Jajka ubij z cukrem. Wsyp mąkę, proszek i kisiel. Wymieszaj, po czym przelej do natłuszczonej formy i piecz 40 minut w 180°C.

Reklama

2. Zagotuj 2,5 szklanki mleka z cukrem. Żółtka zmieszaj z budyniem i resztą mleka. Wlej do wrzącego płynu i wymieszaj. Zmiksowane masło połącz z letnią masą waniliową.

3. Podziel krem na 2 części, do jednej dodaj kakao i połowę startej czekolady, a do drugiej pokrojone w kostkę brzoskwinie.

4. Przekrojone na 3 blaty ciasto przełóż kremami. Posyp tort resztą tartej czekolady, a wierzch udekoruj wedle uznania.

Kurier TV

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji. Ciasto: 6 jajek, 6 łyżek cukru, 5 łyżek mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniacz. Krem 1: 250 ml kremówki, 4 łyżeczki żelatyny, 20 dag waniliowego serka homog., 1 łyżka cukru... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.