Reklama
  • Środa, 19 kwietnia (11:00)

    Brzoskwiniowy tort ambasador

Składniki na 10 porcji: ● szkl. mąki ● 6 jajek ● szkl. cukru ● torebka kisielu cytrynowego ● łyżeczka proszku do pieczenia; MASA: ● 40 dag masła ● 1,5 szkl. cukru ● 7 żółtek ● 3 łyżki kakao ● 3 szkl. mleka ● 2 torebki budyniu waniliowego ● 3 brzoskwinie ● tabliczka gorzkiej czekolady

1. Jajka ubij z cukrem. Wsyp mąkę, proszek i kisiel. Wymieszaj, po czym przelej do natłuszczonej formy i piecz 40 minut w 180°C.

Reklama

2. Zagotuj 2,5 szklanki mleka z cukrem. Żółtka zmieszaj z budyniem i resztą mleka. Wlej do wrzącego płynu i wymieszaj. Zmiksowane masło połącz z letnią masą waniliową.

3. Podziel krem na 2 części, do jednej dodaj kakao i połowę startej czekolady, a do drugiej pokrojone w kostkę brzoskwinie.

4. Przekrojone na 3 blaty ciasto przełóż kremami. Posyp tort resztą tartej czekolady, a wierzch udekoruj wedle uznania.

Kurier TV

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, sól, 13 dag cukru, 12 dag mąki, 4 łyżki cynamonu, kakao, 40 ml rumu, 40 dag mielonego twarogu, 20 dag kremówki 33 proc., 60 ml ajerkoniaku, dżem wiśniowy, rurki waflowe, olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.