Reklama
  • Piątek, 29 stycznia 2016 (15:05)

    Ajerkoniakowe torciki z biszkoptowej rolady

Składniki na 12 porcji: 1, mleka, 2 torebki budyniu waniliowego, 150 g cukru, 4 jajka, cukier wanilinowy, szczypta soli, 2 żółtka l 100 g mąki, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 6 łyżeczek żelatyny, 400 ml ajerkoniaku, 1 opakowanie śmietany kremówki, pół tabliczki czekolady

Jeśli zostanie Ci niewiele masy budyniowej, wyłóż ją na ułożone na roladzie plasterki bananów. Na koniec też polej ją ajerkoniakiem.

Przygotowanie:

Proszek budyniowy wymieszaj ze szklanką mleka i 80 g cukru. Resztę mleka zagotuj i wlej rozrobiony budyń. Gotuj, mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia. Budyń przelej do miseczki i odstaw do wystudzenia.

Reklama

Jajka rozbij, oddziel żółtka. Białka wymieszaj z 2 łyżkami zimnej wody i ubij ze szczyptą soli. W trakcie ubijania wsyp 70 g cukru i cukier wanilinowy. Gdy piana będzie sztywna, wlej wszystkie żółtka i wsyp porcjami mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wymieszaj, rozsmaruj na blasze i piecz 15 minut w temperaturze 175 °C. Przełóż na zwilżoną ściereczkę, zwiń i odłóż na 30 minut.

Żelatynę namocz, a gdy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając. Połącz ją z 300 ml likieru. Budyń chwilę miksuj, a potem wymieszaj z likierem połączonym z żelatyną. Śmietanę ubij i dodaj do masy budyniowej.

Ciasto rozwiń. Wyłóż połowę tężejącego kremu, ale zostaw wolne brzegi. Znów je zwiń. Roladę i resztę kremu schładzaj 12 godzin.Potem pokrój ją na 16 plastrów. Z reszty kremu uformuj łezki. Ułóż je na plastrach rolady. Polej pozostałym likierem i ozdób czekoladą. Czas przygotowania: 75 minut Cena porcji: ok. 4,5 zł Kalorie: porcja 290 kcal

Na żywo
Więcej na temat:jaja | proszek | ciasto | Lorie | ceny

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, sól, 13 dag cukru, 12 dag mąki, 4 łyżki cynamonu, kakao, 40 ml rumu, 40 dag mielonego twarogu, 20 dag kremówki 33 proc., 60 ml ajerkoniaku, dżem wiśniowy, rurki waflowe, olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.