Reklama
  • Piątek, 29 stycznia (15:05)

    Ajerkoniakowe torciki z biszkoptowej rolady

Składniki na 12 porcji: 1, mleka, 2 torebki budyniu waniliowego, 150 g cukru, 4 jajka, cukier wanilinowy, szczypta soli, 2 żółtka l 100 g mąki, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 6 łyżeczek żelatyny, 400 ml ajerkoniaku, 1 opakowanie śmietany kremówki, pół tabliczki czekolady

Jeśli zostanie Ci niewiele masy budyniowej, wyłóż ją na ułożone na roladzie plasterki bananów. Na koniec też polej ją ajerkoniakiem.

Przygotowanie:

Proszek budyniowy wymieszaj ze szklanką mleka i 80 g cukru. Resztę mleka zagotuj i wlej rozrobiony budyń. Gotuj, mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia. Budyń przelej do miseczki i odstaw do wystudzenia.

Reklama

Jajka rozbij, oddziel żółtka. Białka wymieszaj z 2 łyżkami zimnej wody i ubij ze szczyptą soli. W trakcie ubijania wsyp 70 g cukru i cukier wanilinowy. Gdy piana będzie sztywna, wlej wszystkie żółtka i wsyp porcjami mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wymieszaj, rozsmaruj na blasze i piecz 15 minut w temperaturze 175 °C. Przełóż na zwilżoną ściereczkę, zwiń i odłóż na 30 minut.

Żelatynę namocz, a gdy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając. Połącz ją z 300 ml likieru. Budyń chwilę miksuj, a potem wymieszaj z likierem połączonym z żelatyną. Śmietanę ubij i dodaj do masy budyniowej.

Ciasto rozwiń. Wyłóż połowę tężejącego kremu, ale zostaw wolne brzegi. Znów je zwiń. Roladę i resztę kremu schładzaj 12 godzin.Potem pokrój ją na 16 plastrów. Z reszty kremu uformuj łezki. Ułóż je na plastrach rolady. Polej pozostałym likierem i ozdób czekoladą. Czas przygotowania: 75 minut Cena porcji: ok. 4,5 zł Kalorie: porcja 290 kcal

Na żywo
Więcej na temat:jaja | proszek | ciasto | Lorie | ceny | z | Zn | tem

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: 4 jajka, 27 dag cukru, pół cytryny, 14 dag mąki, 10 dag dżemu truskawkowego, 350 ml kremówki, po 1 op. żelatyny, cukru wanil. i galaretki, 25 dag twarogu, 35 dag mieszanki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.