Reklama
  • Wtorek, 27 grudnia 2016 (11:05)

    Składniki na 10 porcji: Ciasto: 3 jajka • 3 łyżki mąki pszennej • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • 6 łyżek cukru • szczypta soli Krem: 200 ml śmietanki 30 proc. • 25 dag serka mascarpone • 3 łyżki cukru pudru • 60 dag dojrzałych śliwek • 2 łyżki cukru

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 22 grudnia 2016 (11:05)

    Składniki na 10-12 porcji: 2,5 szkl. mąki, 1 szkl. brązowego cukru, 1,5 łyżeczki sody, po 1 szkl. oleju i wrzątku, 2 jabłka, 2 łyżki maku, 2 łyżeczki mielonego imbiru, 1/2 łyżeczki mielonych goździków, po szczypcie gałki muszkatołowej, cynamonu i soli. Krem i dekoracja: 3/4 puszki masy krówkowej, 10 dag białej czekolady, 200 ml śmietany kremówki, 1 łyżka maku, 3 łyżki zmielonych orzechów.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 22 grudnia 2016 (08:05)

    Składniki na 10-12 porcji: Na biszkopt: 2/5 kostki do pieczenia Kasia (10 dag), 5 dag czekolady, 10 dag cukru, 12 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 jajek. Na krem: 250 ml śmietanki 30 proc., 1 gala retka wiśniowa, 1 zagęstnik do śmietany, 1 łyżka cukru pudru, 30 dag wydrylowanych wiśni. Ponadto: 1/10 kostki do pieczenia Kasia (2 i ½ dag), 10 dag gorzkiej czekolady, 100 ml śmietanki 30 proc., 1 łyżka wiśniówki.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 21 grudnia 2016 (13:05)

    Składniki na 12 porcji: ■ 25 dag zmielonych orzechów włoskich ■ po 5 łyżek bułki tartej, cukru i oleju ■ 5 jajek ■ łyżka proszku do pieczenia ■ masło do formy ■ 12 pralinek z orzechem laskowym ■ 20 dag czekolady deserowej ■ 100 ml śmietany 30% ■ pokruszony wafelek orzechowy.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 15 grudnia 2016 (14:05)

    Składniki na 10 porcji. Spód: 125 g margaryny, 120 g cukru, 3 jajka, 250 ml śmietany kremówki, 200 g mąki, 1/2 opakowania proszku do pieczenia, tłuszcz i mąka do wysypania formy, 2 łyżki kakao, puszka brzoskwiń w kompocie. Masa: 250 g serka mascarpone, 250 g twarogu mielonego, 50 g cukru pudru, 30 g żelatyny w proszku.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 14 grudnia 2016 (13:00)

    Składniki na 10-12 porcji: na blaty: 4 białka, 15 dag cukru, 10 dag zmielonych migdałów, 1 łyżka mąki ziemniaczanej. Na krem: 4 żółtka, 10 dag cukru, 1 łyżka cukru wanilinowego, 200 ml śmietanki kremówki 30 proc., 15 dag miękkiego masła. Ponadto: 60 dag jabłek. ¼ szklanki cukru, ½ łyżeczki cynamonu, sok z ½ cytryny, 5 dag płatków migdałowych.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 14 grudnia 2016 (13:00)

    Składniki na 10-12 porcji: Na biszkopt: 2 jajka, ½ szklanki cukru pudru, ½ szklanki mąki pszennej, 1 łyżka kakao, szczypta soli. Na krem: 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 300 ml mleka, 50 dag serka mascarpone lub śmietankowego, 5 łyżek cukru pudru. Ponadto: 70-80 dag gruszek, 2 dag cukru, sok z ½ cytryny, polewa czekoladowa.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 14 grudnia 2016 (08:00)

    Składniki na 16 porcji: 450 g masła, 2 jajka, 400 g cukru pudru + 6 łyżek, 2 łyżeczki sody jadalnej, 4 łyżki mleka półtłustego, 340 g miodu,900 g mąki pszennej, ok. 400 g skondensowanego mleka słodzonego, 3 łyżki ciemnego rumu,1 łyżka soku z cytryny

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 14 grudnia 2016 (08:00)

    Składniki na 8 porcji: 6 białek, 400 g bardzo drobnego cukru, 10 ml białego octu winnego, 2 łyżki mąki kukurydzianej, 50 g kakao w proszku, 2 duże gruszki, 2 łyżki soku z cytryny, 50 g miodu, 20 g masła, 200 ml śmietany kremówki 33%, 1 opakowanie cukru waniliowego

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 12 grudnia 2016 (13:05)

    Składniki na 12 porcji : ciasto: 3 okrągłe blaty biszkoptowe o śr. 24 cm, 3 dag roztopionego masła, 75 ml ciepłego mleka, 15 dag mąki pszennej, 7 g świeżych drożdży, 1 jajko, szczypta soli, 5 dag cukru, tłuszcz do tortownicy. Sos karmelowy: 2 łyżki płynnego miodu, 150 ml śmietany kremówki, 5 dag masła, 10 dag cukru. Krem: 250 ml śmietany kremówki, 1 laska wanilii, 5 dag małych bez. Poncz: 2 łyżki miodu, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Dodatkowo: 1 łyżka miodu, 1 łyżka likieru migdałowego.

    Czytaj więcej Komentarzy:0